Wie hebben wij in de loop der jaren kunnen ondersteunen? En hoe ziet hun leven er nu uit? Hieronder drie verhalen.

Het gaat steeds beter
In 2009 krijgt S, afkomstig uit een Afrikaans land, te horen dat hij is uitgeproduceerd. Hij is eerder vanwege zijn hiv opgenomen geweest en moet daarna drie keer in de week dialyseren: door zijn hiv-infectie zijn zijn nieren verzwakt. Hij gebruikt nu veel medicijnen. Hij voelt zich erg beroerd door de medicijnen, daarnaast is het belangrijk dat hij goed eet.
S woont bij een vriend in, maar als de vriend er niet is, kan S ook niet genoeg eten nemen. Op de dagen dat hij dialyseert krijgt hij via de dialyse wel wat te eten. Zijn advocaat heeft een verblijfsvergunning op medische gronden aangevraagd. Er is leefgeld voor hem aangevraagd bij het Aids Fonds maar het duurt een tijdje voor die toekenning er is. S heeft het ontzettend moeilijk en maakt zich grote zorgen over zijn toekomst. b³positive ondersteunt hem voor een bepaalde tijd zodat hij in ieder geval genoeg kan eten. Hij is hier erg blij mee.
Begin 2010 gaat het met S steeds beter. Hij heeft sinds januari een verblijfsvergunning en kan binnenkort een klein appartementje huren. Vluchtelingenwerk helpt bij het aanvragen van een uitkering.
2013: Het gaat goed met S. Hij heeft zelfs een tijd niet hoeven dialyseren, maar helaas is dat nu weer nodig. Zijn situatie is een stuk verbeterd, hij heeft een opleiding gevolgd, ontvangt een uitkering, heeft een eigen woning en mag voorlopig in Nederland blijven. Hij heeft ook een nieuwe relatie. Zijn hiv blijft lastig voor hem, hij vindt het ook moeilijk te bespreken. Soms heeft hij moeite met therapietrouw; hierbij zal hij van tijd tot tijd ondersteuning nodig hebben.

foto 2 baby  foto 1 baby

Babydoos
Mevrouw D uit Zuid-Amerika is sinds 2005 hiv-positief. Nu is zij zwanger. Humanitas is een aanvraag tot verblijfsvergunning gestart, op basis van het feit dat zij slachtoffer is van mensenhandel. Mevrouw D ontvangt een uitkering via het COA. Bij het Aids Fonds is een aanvraag voor flesvoeding ingediend. Mevrouw D krijgt van b³positive een babydoos en is daar erg blij mee.

Zichzelf overwonnen
Een vrouw uit Afrika gaat in Nederland studeren. Kort daarna komt ze er achter dat ze hiv heeft. Ze vindt het heel moeilijk om daarmee om te gaan en bovendien heeft ze behoorlijke gezondheidsproblemen, onder andere hiv-gerelateerde problemen met haar baarmoeder. Door alle perikelen verloopt haar studie niet goed en ze vraagt voor een aantal dingen financiële steun.
Dankzij de bijdrage van b3positive kan ze alsnog afstuderen. Ze is inmiddels behandeld voor haar klachten en heeft deelgenomen aan een bijeenkomst voor vrouwen met hiv. Tegenwoordig houdt ze zichzelf in leven met schoonmaakwerk, maar ze hoopt op een baan hier of in haar land. Ze is nu aan het uitzoeken hoe ze dit kan realiseren. Inmiddels heeft ze ook haar moeder op de hoogte gesteld van haar hiv. Ze heeft zichzelf overwonnen.